
Haaruitval of dunner wordend haar?
Je kijkt in de spiegel en ziet dat je haar anders zit dan normaal. Misschien merk je meer losse haren in je borstel of lijkt je staart opeens dunner dan voorheen. Een ongemakkelijk gevoel bekruipt je: is dit haaruitval of wordt mijn haar gewoon dunner? Hoewel die twee termen vaak door elkaar worden gehaald, zijn het twee verschillende dingen. Het goede nieuws? Er is aan beide iets te doen.

Haaruitval: haren verliezen, maar geen terugkeer
Bij haaruitval verlies je méér haar dan je normaal zou verwachten. Elke dag verliezen we allemaal wel wat haren, tot zo’n honderd per dag, maar bij haaruitval stopt de natuurlijke balans. De haren vallen uit, maar groeien niet of nauwelijks meer terug. Vaak zie je dat het zich op specifieke plekken voordoet: je haarlijn trekt zich terug of er ontstaan kale plekken.
De oorzaken lopen uiteen. Erfelijkheid speelt een grote rol, net als hormonen, stress of medicijngebruik. Sommige mensen merken het pas als de kale plekken duidelijk zichtbaar worden; anderen zien al eerder de signalen, zoals veel haren op het kussen of in de douche.
Dunner wordend haar: minder volume en fijner haar
Bij dunner wordend haar gebeurt er iets anders. Je verliest niet méér haar dan normaal, maar de individuele haren worden fijner en zwakker. Hierdoor lijkt je haar minder vol en je hoofdhuid kan meer zichtbaar worden. Dit proces gaat vaak langzaam: je staart voelt wat slapjes, je scheiding wordt breder en plots realiseer je je dat je vroeger veel meer volume had.
Veroudering speelt hierbij een rol, maar ook hormonen, een ongezonde levensstijl of intensieve haarverzorging kunnen bijdragen. Denk aan strakke kapsels, overmatige hitte van de föhn of chemische behandelingen. Allemaal factoren die je haar op de lange termijn kunnen verzwakken.
Is het haaruitval of dunner wordend haar?
Het verschil tussen de twee kan best lastig te herkennen zijn. Waar haaruitval vaak zorgt voor kale plekken of een terugtrekkende haarlijn, gaat dunner wordend haar meestal geleidelijk, zonder dat je direct grote hoeveelheden haar verliest. Het ene probleem is niet erger dan het andere, maar de aanpak kan wél verschillen. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat er bij jouw haar aan de hand is.
Wat kun je eraan doen?
Als je merkt dat je haar steeds dunner wordt, is de eerste stap is om te kijken naar de oorzaak. Een ongezond dieet, stress, hormoonschommelingen of erfelijkheid kunnen allemaal een rol spelen. Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn om dunner wordend haar, maar ook haaruitval te verhelpen. Denk aan betere verzorging van je hoofdhuid, het aanvullen van belangrijke voedingsstoffen of professionele behandelingen die de haargroei weer stimuleren.
Maar wat nou als je het niet zeker weet of het dunner wordend haar is of haaruitval? Misschien zie je vooral wat volumeverlies, maar vraag je je af of het een signaal is van iets anders. Doe dan de haarscan.
Laat je haar onderzoeken met een Haarscan
Haaruitval en dunner wordend haar zijn twee verschillende problemen, maar allebei verdienen ze aandacht. Het begint met goed begrijpen wat er aan de hand is. Met een Haarscan bij HAARR krijg je inzicht en persoonlijk advies, zodat je haar weer de aandacht krijgt die het verdient.
Daarom bieden we een Haarscan aan: een grondige analyse van jouw haar en hoofdhuid. Met de resultaten kunnen we precies zien wat er speelt en welke behandeling het beste bij jouw situatie past.
Of je nu te maken hebt met haaruitval, dunner wordend haar of simpelweg vragen hebt over je haargroei, je hoeft er niet alleen mee rond te lopen. Plan vandaag nog jouw Haarscan en zet de eerste stap naar voller en gezonder haar.